lördag 1 mars 2014

Veterinärbesök

 
Saga har just fått kanyl i halsen

Förra veckan hade vi tre intensiva dagar med en sjuk Saga. Hon hade fått förstoppningskolik. I vanliga fall brukar kolik gå bra att häva om man ser det i ett tidigt skede men det ville inte ge sig helt och Saga blev också väldigt trött. Därför valde vi att ta ut veterinär den tredje dagen även om själva koliken i stort sett släppt. Hon fick då vatten och paraffinolja i sond samt dropp. Redan efter 1-2 timmar var hon mycket piggare och både åt och drack med god aptit.
 
Saga har fått dropp och orken börjar komma tillbaka. Hon tillomed tuggar hö i väntan på att droppet ska rinna klart!
 
Under tiden hinner man tänka massor, bla varför? Ibland räcker det med slumpen men helt klart kan något av följande saker ha påverkat:
  • att vi bytte hösilage från ett tunt och fint ängshö till grövre timotej veckan innan
  • att jag tog in hästarna två nätter samma vecka och gav då Saga extra hösilage eftersom hon är tunn
  • att jag glömde ge Saga vatten på kvällarna inne, dock har alla hästar fri tillgång på dagen med ljummet vatten men när hon ger di till Vinur räcker inte det
Dagen efter veterinären varit hit så låg stora delar av flocken och sov i omgångar under dagen, så en viss oro hade det nog varit hos de andra hästarna också. Saga mår nu bra och så småningom kommer Vinur att flytta med de andra pojkarna till Karlsbäck och då får hon lägga på sig lite hull.

1 kommentar:

  1. Usch, jobbigt. Men skönt att det ändå gick så bra till slut.

    SvaraRadera